Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Nasıl Önlenir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Nasıl Önlenir?
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında başlayan bir kanser türüdür. Rahim ağzı, bir kızıl Etiler escort kadının rahminin alt kısmını vajinasına bağlayan içi boş bir silindirdir. Rahim kanserinin aksine, rahim ağzı kanseri genellikle insan papilloma virüsü (HPV) tarafından enfeksiyonun bir sonucu değildir. Bir kadın ancak eşinde HPV varsa ve virüs servikse bulaşırsa rahim ağzı kanseri olabilir. Birçok kadın, serviks kanserinin önlenmesi için pap smearlerinin gerekli olduğu konusunda yanlış bilgilendirilmiştir. Bu yanlıştır çünkü HPV, pap smear sırasında vajinal sıvıdan ziyade cinsel temas yoluyla yayılır. Rahim ağzı kanseri gelişimi için en yaygın iki risk faktörü üreme yaşı ve sigaradır. Diğer risk faktörleri, zayıflamış bir bağışıklık sistemini veya HPV'ye sık sık maruz kalmayı içerir.

Rahim ağzı kanserinin iki aşaması vardır: invaziv ve in situ. İnvaziv rahim ağzı kanseri, kanserin rahim ağzının dışına vajina, rahim, mesane veya rektum gibi yakındaki doku veya organlara yayılmasıdır. Yerinde rahim ağzı kanseri, tümörün rahim ağzıyla sınırlı olduğu anlamına gelir; henüz çevre doku ve organlara yayılmamıştır. Yeterince erken tespit edilirse rahim ağzı kanseri cerrahi olarak alınabilir ve tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanseri bazen servikal neoplazi veya servikal displazi olarak adlandırılır. ABD'de her yıl yaklaşık 11.000 kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir.

Önleme yöntemleri, gelişimin hem erken hem de geç aşamalarında önemlidir. Mevcut önleme yöntemleri arasında insan papilloma virüsü aşısı, tarama programları (Pap smear ve kolposkopi dahil) ve profilaktik tedavi (HPV aşıları gibi) yer alır.